Κάντε εγγραφή/είσοδο για να ξεκινήσετε τις αγορές σας
[0] [0]

Τουριστικός οδηγός

pelionherb

Τουριστικός οδηγός

Καλώς ήλθατε στην Πορταριά! Σε αυτή τη σελίδα σας παραθέτουμε μια μεγάλη λίστα από αξιοθέατα της περιοχής μας.

Πλατείες

Κεντρική Πλατεία «Μελίνας Μερκούρη»

Μουσειακά μνημεία

Αθανασάκειο Νηπιαγωγείο (από τα πρώτα στην Ελλάδα).

Παναγία Πορταρέα Αρχοντικό Ζούλια (το οποίο λειτούργησε ως Επαγγελματική Σχολή θηλέων και είναι το σημερίνο Μουσείο).

Τσοπότειο Σχολαρχείο (το σημερινό Σχολείο).

Παναγία Πορταρέα (βυζαντινό εκκλησάκι 11ου αιώνα, ότι απέμεινε από το παλιό μοναστήρι γύρω από το οποίο χτίστηκε η Πορταριά απ όπου, κατά μία εκδοχή, πήρε και το όνομα της).

Παναγίτσα - Αγ. Συμεών (εκκλησάκι αρχαιολογικής σημασίας πρόσφατα αναστηλωμένο).

Παναγία Οδηγήτρια (μοναστήρι με 40 μοναχές).

Αναστηλωμένα αρχοντικά

Θεοξένεια Θεοξένεια (ερείπια του πολυτελέστερου ξενοδοχείου των Βαλκανίων της προπολεμικής περιόδου).

Αθανασάκη

Δεσποτικό

Κανταρτζή

Ναουμίδη

Χατζηαργύρη

Βρύσες

Λέγοντας Πήλιο στο νου έρχεται το απέραντο πράσινο και τα γάργαρα καθάρια νερά του. Η ζωοποιός αυτή δύναμη, το νερό, είναι αυτό που σ αφήνει εκστατικό. Γαληνεύει το μάτι και ημερεύει ο νους του ανθρώπου, σ όποιο σημείο του Πηλίου και αν βρεθείς. Σαν φυσικό επακόλουθο λοιπόν είναι η ύπαρξη αμέτρητων κρηνών στο βουνό αυτό. Σ όλη την Πορταριά θα βρει ο επισκέπτης βρύσες και κρήνες λιτές ή περίτεχνες ή θολωτές διάσπαρτες τόσο πάνω στον κεντρικό δρόμο όσο και μέσα στα καλντερίμια.

Πλατεία Χρυσούλας Ζώγια Πλατεία Χρυσούλας Ζώγια.

Αρχή από το μονοπάτι των Κενταύρων. Ανηφορίζοντας λοιπόν στην Πορταριά η πρώτη βρύση που συναντάμε είναι αυτή μπροστά στο εκκλησάκι της Παναγίτσας Παπαρρήγα. Λίγο πιο κάτω, μέσα στο χώρο του Ξενία, κάτω απ το πλατάνι, δίπλα στον Άγιο Ταξιάρχη, δεσπόζει άλλη λιθόκτιστη βρυσούλα. Στην άκρη του Εθνικού δρόμου, μπροστά στους Αγίους Αναργύρους, τα μπετόνια στοιβαγμένα περιμένουν να γεμίσουν με γάργαρο νερό από τους Βολιώτες που ανεβαίνουν. Στη διασταύρωση του Εθνικού με το καλντερίμι που οδηγεί στο τριώροφο λιθόκτιστο κτίριο που ήταν παράρτημα του θεοξένεια, άλλη λιθόκτιστη κι αυτή, τρέχει το νερό της νύχτα - μέρα.

Βρύση Τσοποτού Βρύση Τσοποτού

Φθάνοντας στο Δημαρχείο Πορταριάς, μπροστά απ την πεζούλα, ηπέτρινη βρύση που έγινε το 1965, όχι καινούργια αλλά που μεταφέρθηκε απ την αυλή του σπιτιού της Λαμπρινής Δόμπα, όπου κατασκευάσθηκε το 1861. Μέσα στον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχείου, άλλη λιθόκτιστη με πέτρες Πρόπαν, πανέμορφη και αυτή. Στο πάρκινγκ, λίγο πιο πάνω, κτιστή με πέτρα Προπάν, άλλη κρήνη. Εδώ μπορείς να σταματήσεις χωρίς τον φόβο των τροχοφόρων και να ευχαριστηθεί το μάτι σου αλλά και να δροσιστεί ο λαιμός σου απ την δροσιά των νερών της. Η βρύση λίγο πιο πάνω απ τον Άγιο Νικόλαο, ασβεστωμένη, με κέντημα τα κόκκινα τουβλάκια πάνω στον εθνικό δρόμο και αυτή.

Ανηφορίζοντας για τον Κάραβο, πριν απ τον ξενώνα του Δεβριάδη, ο δήμαρχος Βασίλης Κοντορίζος έφτιαξε δύο μαζί, κάτω ακριβώς απ την όμορφη παιδική χαρά. Στο τέλους του καλντεριμιού που περνά μπροστά απ το πατρικό του σπίτι άλλη βρυσούλα. Πηγαίνοντας για Ερυθρό Σταυρό, και προσπερνώντας το ξενοδοχείο «Πορταριά», κάτω απ το μεγάλο πλατάνι κτιστή καμαρώνει άλλη. Από την άλλη πλευρά, απ τον Επαρχιακό δρόμο Πορταριάς - Μακρινίτσας, είναι η βρύση της Αδάμαινας.

Από δική της πηγή έχει το καλύτερο νερό. Κάτω από τα πλατάνια της ρεματιάς, χώρος συγκέντρωσης και συνάντησης πολλών Βολιωτών, που έρχονται να πάρουν νερό - δικαιολογία νομίζω - κυρίως να απολαύσουν αυτό το ανεπανάληπτο τοπίο. Αυτήν την ομορφιά, αυτή την δροσιά, αυτή την θέα.

Πηγή : Δήμος Πορταριάς

http://www.portaria.gr/aksioPortaria.asp