Κάντε εγγραφή/είσοδο για να ξεκινήσετε τις αγορές σας
[0] [0]

Τα γλυκά του κουταλιού και τα μυστικά τους

pelionherb

Τα γλυκά του κουταλιού και τα μυστικά τους

Γλυκά του κουταλιού! Λίγες θερμίδες, όλη η γλύκα σε ένα φρούτο! Τρυφερές αναμνήσεις από μπουφέδες μιας άλλης εποχής γεμάτους με γυάλινα βάζα και μια ποικιλία από μικρά κρυστάλλινα πιατάκια, παρέα με ασημένια κουταλάκια (η μόνη πολυτέλεια εκείνης της εποχής) γεμάτα με γυαλιστερό, καλά ‘δεμένο’ σιρόπι γύρω από το φρούτο!

Κάθε εποχή τα δικά της φρούτα… κάθε φρούτο τη δική του τέχνη… και οι μαμάδες ή οι γιαγιάδες σπεσιαλίστες του είδους! Γυάλινα βάζα, με βιδωτό ή όχι καπάκι και λογιών λογιών γλυκά του κουταλιού έκαναν την εμφάνισή τους στις μαζώξεις της εποχής…

Πολύτιμα tips για την επιτυχία των γλυκών του κουταλιού και των μαρμελάδων…

  1. Κάθε φρούτο πρέπει να είναι στην εποχή του για να έχει όλη τη γεύση του (όταν είναι εκτός εποχής ,είναι άνοστο).
  2. Υπάρχουν φρούτα που γίνονται γλυκό όταν αρχίζουν να ωριμάζουν (κεράσια, σταφύλια, βερίκοκα,  βύσσινα) και άλλα που γίνονται γλυκό πριν ωριμάσουν (φιστίκια, νεράντζια, καρύδια). 
  3. Τα πολύ ώριμα φρούτα είναι για μαρμελάδα.
  4. Για να έχουμε ένα καλό γλυκό σύκο, πρέπει το σύκο να είναι αρσενικό δηλαδή απ’ αυτά που είναι για επικονίαση και δεν θα γίνει ποτέ ώριμο σύκο.
  5. Τα λαχανικά που γίνονται γλυκό δεν πρέπει να είναι ώριμα γιατί τότε η μυρωδιά τους θα είναι “βαριά” (ντοματάκι, μελιτζανάκι).
  6. Στο γλυκό του κουταλιού, το φρούτο πρέπει να διατηρεί το σχήμα του και γι αυτό οι παλιές νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν σε κάποια γλυκά ασβεστόνερο αλλά και το χρώμα του… γι αυτό και η χρήση της γαλαζόπετρας σε κάποια άλλα.
  7. Κάθε φρούτο σχεδόν έχει τη δική του τεχνική, τους δικούς του κανόνες προετοιμασίας και θέλει το δικό του χρόνο. Γι αυτό και άλλα φρούτα τα κόβουμε, τα ξεφλουδίζουμε ή τα αφήνουμε ολόκληρα.
  8. Για να έχουμε ένα καλό γλυκό κουταλιού ντοματάκι, το λαχανικό μας πρέπει να είναι πράσινο. Το μελιτζανάκι πρέπει να είναι μικρό και άγουρο.
  9. Όταν κάνουμε πέταλα λουλουδιών (τριαντάφυλλο, γιασεμί, λεμονανθός) γλυκό του κουταλιού, τα μαζεύουμε νωρίς το πρωί για να έχουν έντονο άρωμα από λουλούδια του κήπου μας ή κήπου που γνωρίζουμε ότι δεν έχουν ραντιστεί για να μην είναι επικίνδυνα. Το κάθε γλυκό θέλει το άρωμά του.
  10. Το καρυδάκι, το ζητάει το μοσχοκάρφι (γαρίφαλο), το καρπούζι την αμπαρόριζα, το σταφύλι τα ασπρισμένα αμύγδαλα και το κυδώνι τη βανίλια του. Όσο για το μήλο, άλλοτε βάζουμε κανέλα κι άλλοτε… μέντα ή δυόσμο! Το τριμμένο καρότο ή το κυδώνι, αρωματίζετε με φλούδα πορτοκαλιού.

Τα γλυκά κουταλιού είναι μια ικανοποιητική επιλογή για να καταπολεμήσουμε την όρεξή μας για γλυκό και αυτό γιατί δεν περιέχουν καθόλου βούτυρο και ζωικά λιπαρά, παρά μόνο ζάχαρη.

Σχεδόν όλα τα φρούτα γίνονται γλυκό: το νεράντζι (φλούδα ή ολόκληρο), το σταφύλι, το περγαμόντο, το βερίκοκο, το πορτοκάλι, το βύσσινο, το κυδώνι, το μήλο, το σύκο, το κεράσι κλπ. Εκτός όμως από τα φρούτα στην Ελλάδα είναι πολύ συνηθισμένο να γίνονται γλυκά του κουταλιού και λαχανικά όπως τα καρότα, το ντοματάκι, το μελιτζανάκι…

Πλούσια τα διατροφικά οφέλη

  • Τα γλυκά του κουταλιού έχουν μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη μιας και κατά την παρασκευή τους χρησιμοποιείται μόνο ζάχαρη και όχι βούτυρο, αυγά ή λάδι.
  • Αυτό εξηγεί και τη χαμηλότερη θερμιδική τους αξία συγκριτικά με τα υπόλοιπα γλυκά. Συγκεκριμένα, μία μερίδα γλυκό του κουταλιού έχει 100-200 θερμίδες έναντι των 600 περίπου θερμίδων που έχουν τα γλυκά ταψιού, οι πάστες κτλ.
  • Επιπλέον, τα γλυκά του κουταλιού λόγω του ότι η πρώτη ύλη τους είναι τα φρούτα χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C, β-καροτένιο) τα οποία προστατεύουν την καρδιά, προλαμβάνουν τον καρκίνο και τονώνουν την άμυνα του οργανισμού
  • Επίσης τα γλυκά κουταλιού διατηρούν τις φυτικές ίνες των φρούτων οι οποίες βοηθάνε στη καλή λειτουργία του εντέρου.

ΠΗΓΗ: https://elmagazino.gr/